Prosecco by sa malo skonzumovať, kým je ešte mladé. Ideálne nie neskôr ako 24 mesiacov po naplnení do fliaš. V skutočnosti je väčšina Prosecca najlepšie konzumovateľná v prvom roku, čo mu zaručuje čerstvú a ovocnú chuť, ktorá je charakteristická pre tieto šumivé talianske vína.
Fľaše Prosecco by sa mali skladovať vo vzpriamenej polohe na chladnom, tmavom mieste (približne 10-15 ° C) a uchovávať mimo dosahu svetla alebo tepla. Pre optimálny pôžitok by malo byť Prosecco pred pitím vychladené na približne 6-8 ° C, hoci presná teplota závisí od štýlu vína. Na našom e-shope je pri každom jednom produkte v parametroch definovaná odporúčaná teplota servírovania.
Odporúčame podávať Prosecco v skle v tvare tulipánu, namiesto klasických flétien, ktoré sa zvyčajne používajú na šampanské. V časti DOPLNKY v našom e-shope nájdete aj pohár špeciálne navrhnutý pre Prosecco. Prípadne môžte použiť pohár strednej veľkosti určený na biele víno. Tento typ skla umožňuje naplno vychutnať vôňu Prosecca.
Originálny pohár na Prosecco nájdete aj v našom e-shope TU.
Prosecco je elegantný a osviežujúci nápoj, ktorého všestrannosť ho robí ideálnym ako aperitív alebo ako doplnok k širokej škále jedál. V Taliansku sa Prosecco teší priazni po celý rok ako doplnok k rôznym jedlám s použitím sezónnych špecialít, ako sú porcini, špargľa, reďkovka Treviso a divina, ako aj regionálne syry ako Bastardo a zrené mäso ako soppressa (lokálne vyrobená saláma).
Chrumkavý ovocný charakter mu dodáva všestrannosť, ktorá siaha ďaleko za hranice tradičnej kuchyne Treviso a funguje rovnako dobre s talianskymi antipasti (myslím prosciutto, ančovičky, sardinky a srdcia artičokov), ako to robí so sushi a sashimi. Medzi ďalšie potraviny a príchute, ktoré by sa mali spárovať s liekom Prosecco, patria mäkkýše, morské plody, kačica, teľacie mäso, kuracie mäso a iné jemne ochutené mäso, orechové rizoto, ľahké cestoviny a akékoľvek dezerty, ktoré kombinujú sladké a ostré: pomarančový koláč alebo rebarbory. tmavé čokoládové jahody, hrušky pošírované zázvorom a škoricou, alebo smotanový kozí syr s červenými plodmi.